21

Assembly Language Programming

100+ TOP Assembly Language Programming Multiple Choice Questions

TOP Assembly Language Programming Multiple Choice Questions

ASSEMBLY LANGUAGE PROGRAMMING Multiple Choice Questions and Answers :-

1. Assembly language programs are written using

A) Hex code
B) Mnenonics
C) ASCII code
D) None of these View

ANS: B

2. For execution of an interrupt applied at INTR, number of states required by 8085 Microprocessor are

A) 4
B) 6
C) 12
D) 18

ANS: C

3. In 8085 which is/are the 16 bit registers?

A) Program Counter
B) Stack Pointer
C) Both A) & B)
D) None of the above

ANS: C

4. How many memory locations are required to store the instruction LXIH, 0800H in an 8085 assembly language program?

A) 1
B) 2
C) 3
D) 4

ANS: B

5. The instruction DEC N inform the assembler to

A) Decrement the content of N
B) Decrement the data addressed by N
C) Convert signed decimal number to binary
D) None of the above

ANS: A

6. In 8085 microprocessor, the value of the most significant bit of the result following the execution of any arithmetic or Boolean instruction is stored in the

A) carry status flag
B) auxiliary carry status flag
C) sign status flag
D) zero status flag

ANS: C

7. Instructions performing actions in assembly language are called
A) imperative statements
B) declarative statements
C) directive statements
D) none of the above

ANS: A

8. What is the content of Stack Pointer ?
A) Address of the current instruction
B) Address of the next instruction
C) Address of the top element of the stack
D) None of the above

ANS: C

9. Which of the following interrupt has highest Priority?

A) INTR
B) TRAP
C) RST 7.5
D) RST 6.5

ANS: B

10. Number of machine cycles required for RET instruction in 8085 microprocessor is
A) 1
B) 2
C) 3
D) 5

ANS: C

ASSEMBLY LANGUAGE PROGRAMMINGObjective Questions with Answers pdf free Download ::

کیٹاگری میں : random

اس خبر پر اپنی رائے کا اظہار کریں